top of page

Tidlig ultralyd (før uke 14)

Noen ønsker ultralyd før rutineundersøkelsen på UNN i uke 18. Vi tilbyr tidlig ultralyd allerede fra uke 8. Venter du til uke 11-12 gir undersøkelsen flere svar.

Hva kan vi se i uke 8-11?

I tillegg til å bekrefte om det er hjerteslag kan vi i denne perioden se at fosteret ligger på rett plass i livmorhulen. Vi kan se om det  er flere foster. Om det er tvillinger er dette tidspunktet best til å vurdere hvilken type tvillingsvangerskap det er og hvilken oppfølging i svangerskapet som anbefales. Vi anslår hvor langt du har kommet i svangerskapet, men termin får du fastsatt ved rutineundersøkelse på UNN i uke 18. 

Hva kan vi se i uke 11-14?

De første 12 ukene utvikles fosterets organer, og derfor gir undersøkelser på dette tidspunktet flere svar. Vi sjekker antall foster, ser det ligger inne i livmorhulen og anslår svangerskapslengde

Dette gjør vi

Man kan gjøre innvendig eller utvendig ultralyd. Hvilken måte man velger er avhengig av hvor langt du er kommet i svangerskapet og hvordan fosteret ligger til rette når vi skal gjøre ultralyd. Ved utvendig ultralyd ligger du på en benk med kun magen bar. Vi bruker en kontaktgelé på huden, for å få best mulig bilder. Det er helt smertefritt, men kan føles litt kaldt med en gang. Ved innvendig ultralyd gjør man ultralyd gjennom skjeden. Dette kan føles litt ubehagelig men er vanligvis ikke smertefullt. I løpet av undersøkelsen tar vi en rekke bilder med topp moderne utstyr. Disse ser du på en skjerm, og du får også med deg utskrifter av bildene. 

Har du spørsmål? Klikk her for å se svar på de vanligste spørsmålene vi får.

Ser vi noe som kan tyde på avvik eller at fosteret trenger ekstra oppfølging blir du henvist til UNN i Tromsø.

Vi holder høy etisk standard, og følger helsedirektoratets og bioteknologilovens retningslinjer for bruk av ultralyd i svangerskapet:

 https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/veiledende-retningslinjer-for-bruk-av-ultralyd-i-svangerskapet

 

tydlig.mm
bottom of page